Loading...

BLOG

Time goes by so faster!

La Madonna cantava “Time goes by so slowly” a la cançó Hang Up. Però lluny d’avançar lentament, el temps corre a una velocitat endimoniada i es cruspeix el nostre dia a dia.

 

“No tinc temps per fer el què m’agrada”.

“El dia a dia se’m menja”.

“Torno tan cansada de treballar que només tinc ganes de seure al sofà”.

 

Qui no ha utilitzat alguna vegada una d’aquestes expressions? Jo més del que m’agradaria, no us enganyaré… Acostumem a anar amb el coet al cul, com es diu popularment, i entre les llargues jornades laborals i el cansament acumulat, no acabem de gaudir mai del nostre temps. Saber dir “prou!” és molt complicat i la rutina ens absorbeix fins al punt d’acceptar-la i intentar sentir-nos-hi “còmodes”.

 

Les pantalles del mòbil i de la tableta electrònica han acabat convertint-se en el nostre passatemps. A tothom li agrada revisar el seu mur de Facebook, mirar les stories del seu influencer preferit o gaudir d’un vídeo de Youtube, però no ens enganyem, això no són passatemps. Passejar, llegir, cuinar o fer manualitats, són exemples d’activitats útils per esbargir-nos i desconnectar de la rutina.

 

Qui més necessita aquesta bombolla de temps lliure són els nostres infants. És beneficiós per a ells per tal d’enfortir la seva autoestima, per guanyar confiança en ells mateixos, per aprendre i per créixer. A més, compartint aquest temps amb altres persones reforça la seva idea de pertànyer a una comunitat i a una família. Les activitats extraescolars ajuden a proporcionar a l’infant aquest temps tan necessari per a ell, però la diversió extraescolar també s’hauria de traslladar a casa. La idea d’apuntar el teu infant a una activitat extraescolar perquè no s’avorreixi posa de manifest que el pare o la mare, com a adults, són conscients que no li poden proporcionar a l’infant el temps que necessita d’esbarjo a casa.

 

Arribar a casa i deixar el mòbil fora del nostre abast unes hores és un bon començament. Estem enganxats a les xarxes socials però sense els nostres ulls revisant el contingut que s’hi publica, el món avança igualment i la Terra continua girant. Invertir el nostre temps en activitats que ens omplirien a nosaltres però compartint-les amb els nostres infants, farà d’aquest temps tan preuat, una possibilitat real. Establint rutines i hàbits diaris es poden trobar molts moments en els quals podrem invertir aquest temps familiar i transmetre als nostres infants el valor (i la necessitat) de la desconnexió i el lleure.

 

A continuació exposo una llista amb unes quantes propostes per gaudir del temps amb els nostres fills i filles.

  • Compartir els àpats junts sense pantalles ni interferències.
  • Cuinar el menjar que compartirem després en família i fer-los partícips d’aquest hàbit quotidià, de tal manera que quan siguin adults vulguin reproduir el que van viure a casa. Cuinar amb el nostre infant no només enforteix el vincle amb ell, sinó que li permet aprendre i, sobretot, mentalitzar-lo de la importància d’una cuina saludable i equilibrada.
  • Compartir moments de lectura tant de llibres com d’històries imaginàries que podem crear conjuntament amb el nostre infant.
  • Compartir moments de creativitat. Aquí les manualitats hi tenen un paper important, però jo els hi buscaria una finalitat, perquè no sigui una activitat caduca. Fer per fer no crearà una motivació en l’infant. En canvi, crear amb un objectiu farà que l’infant s’interessi i l’activitat l’ompli plenament. Per exemple: decoració de la llar, creació de joguines noves, celebracions d’aniversari, etc.
  • Sortir de les quatre parets de casa i anar a donar un tomb, anar al mercat, a la biblioteca, etc., pot ser més enriquidor del que ens podríem pensar. L’infant descobreix, viu aventures i anècdotes que podran ser recordades més tard, com una història per explicar-nos abans d’anar a dormir.

 

S’ha teoritzat molt sobre les estones de temps lliure que hem de passar amb els nostres infants. Experts en la matèria parlen de la importància de la qualitat d’aquest temps i estableixen una mitjana diària d’entre 15 i 30 minuts. En la meva opinió trobo que és un bon començament, però quantificar el temps que passem junts amb l’infant converteix aquesta activitat en una obligació. Prémer el botó del cronòmetre i aturar-lo 30 minuts després convertirà aquesta busca del temps lliure en una activitat rutinària més. La qualitat no ens la donarà la quantitat de temps que invertim amb l’infant, sinó la nostra implicació amb les activitats que fem. La millor sensació és acabar una activitat, mirar el rellotge i pensar: “Caram, com ha volat el temps!”. I en la majoria dels casos, girarem el cap i ens trobarem el nostre infant somrient complagut amb aquest temps que hem passat junts.

 

Lluny de ser la panacea al problema de la rutina, Kit it Up ofereix l’oportunitat a les famílies de dedicar aquest temps compartit realitzant alguna creació, de manera que sigui un temps agradable tant per adults com per infants i on ambdós aprenen l’un amb l’altre i gaudeixen junts i individualment d’aquest temps que, en teoria i només en teoria, hauria d’avançar tant “slowly” com deia la Madonna.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*
*