Loading...

BLOG

Recepta DIY per aprendre a conservar elements de la tardor

Avui us portem una recepta DIY de temporada en la que aprendrem a conservar les glans per fer manualitats amb els petits de la casa! Com bé sabreu, si les agafem i ens n’oblidem, al cap de pocs dies apareixeran els seus petits i llefiscosos inquilins: els cucs! Eeeecs! Ara bé, veure com apareixen aquests animalons també és un experiment curiós pels infants ja que, al cap i a la fi, descobreixen i exploren fenòmens de la natura.

En primer lloc, us volem animar a fer una sortida a algun dels boscos o fagedes que tingueu a pocs quilòmetres de casa. La idea és calçar-nos unes botes de muntanya, omplir la carmanyola i gaudir d’un dia de pícnic! També podeu portar un cistell perquè els vostres petits i les vostres petites recullin tresors com pedres que els agradin, pinyes, etc. Aquestes sortides es converteixen en una activitat molt lúdica i educativa pels infants ja que palpen amb les seves pròpies mans la natura i veuen amb els seus propis ulls tot els fenòmens i elements naturals d’aquesta meravellosa època de l’any: la tardor.

Alguns dels boscos i fagedes que nosaltres coneixem bé i que us assegurem que valen molt la pena de visitar són: la Fageda de la Grevolosa (Osona), la Fageda d’en Jordà (Garrotxa), la Fageda de Carlac (Vall d’Aran), la Fageda de Retaule (Montsià) i la Fageda del Montseny (Vallès Oriental).

Bé, anem al gra o, més ben dit, a la gla! Un cop estigueu endinsats a la fageda amb els vostres fills i filles i aneu omplint el cistell de tresors que després utilitzaran com a peces soltes per fer creacions, mini mons o per omplir la seva taula o racó d’estació, ja podeu començar a recollir glans. Heu de tenir present que les glans que aneu agafant, si voleu que us durin més d’una setmana, han de ser de color verd. És a dir, no han de ser marronoses, madures, sinó que han d’haver caigut fa poc. A no ser que també vulgueu fer l’experiment de veure com apareixen els cucs. Aleshores agafeu-ne també de marronoses i separeu-les de les verdes.

Un cop tingueu un bon grapat de glans i altres elements del bosc i de la tardor (fulles, pinyes, bolets, troncs..) i hagueu acabat amb la vostra escapada és hora de tornar cap a casa. El primer que heu de fer en arribar és netejar bé amb aigua tots els materials que porteu dins del cistell i separar-los (classificar-los). D’aquesta manera podeu destriar i llençar aquells elements estiguin malmesos o que ja tinguin “habitants” dins.

Quan tingueu totes les glans netes, seques i separades de la resta de materials, seguiu la següent recepta per poder-les conservar indefinidament:

 • Pre escalfar el forn a 75º, per dalt i per baix.
 • Col·locar les glans a una safata de forn.
 • Posar-les al forn quan estigui calent durant 1h i 30min aproximadament.
 • Anar obrint el forn de tant en tant per retirar la humitat.
 • Retirar-les quan estiguin marrons i deixar-les refredar.
 • Seleccionar aquelles glans que no estiguin excessivament torrades i que no hagin perdut el seu barret.
 • Llestos!

Aquí teniu un petit vídeo tutorial que hem fet al nostre Canal de Youtube perquè veieu com fem aquesta activitat:

Que podem fer amb les glans? Per a què les podem utilitzar?

 • Taula o racó d’estació. El qual pots completar amb un dels nostres kits DIY de temporada.
 • Mandales de tardor.
 • Peces soltes de joc i construcció.
 • Seriacions amb altres elements de la tardor que haguem recopilat.
 • Creacions artístiques.
 • Ampolla sensorial de temporada.

I això és tot! Fàcil, senzill i per tota la vida. Esperem que us hagi agradat i us hagi sigut útil aquest post. Gràcies per llegir-nos!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*
*